محفل ادبی فیض

اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران

محفل ادبی فیض

اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران

در پی منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم حمایت از گسترش جریان‌های اصیل زبان و ادبیات فارسی در بین مردم، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با همراهی جمعی از شاعران پیشکسوت و استادان عرصه شعر و ادب، نسبت به تشکیل و راه‌اندازی محافل ادبی در سراسر کشور، با محوریت کتابخانه‌های عمومی استان‌های مختلف و هدایت شاعران و پژوهشگران مطرح هر استان، اقدام کرد.
این اقدام با هدف نهادینه کردن فرهنگ مشارکت عمومی برای انجام فعالیت‌های ادبی در کتابخانه‌ها و تمهید زمینه اعتلای آن، تقویت و راه‌اندازی محفل‌های ادبی در کتابخانه‌های عمومی برای ایجاد انگیزه نسبت به شعر و ادبیات فارسی و همچنین ساماندهی نیروهای متعهد و متخصص ادبی به منظور ایجاد تحول فرهنگی در خدمات کتابخانه‌ها انجام شد.

۵ مطلب در شهریور ۱۳۹۹ ثبت شده است

مستند/

رزم رزمنده با بیان خاطراتش تمام می شود

 

دریافت 71 MB

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)، در مراسم نهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت که شامگاه شنبه ۲۹ شهریورماه ۱۳۹۹ و در آستانه‌ی چهلمین سالگرد آغاز دفاع مقدس در گلزار شهدای بهشت زهرای تهران برگزار شد، تقریظ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب «مربع‌های قرمز» منتشر شد.

به همین مناسبت، مستندی کوتاه با موضوع کتاب مربع‌های قرمز در گفتگو با آقای حسین یکتا راوی کتاب و سرکار خانم زینب عرفانیان نویسنده کتاب را مشاهده می کنید. 

در این مستند کوتاه بخش‌هایی از گفتگوی راوی کتاب با رهبر انقلاب در دیدار روایتگران دفاع مقدس که در تاریخ ۳۰ آبان ۱۳۹۸ برگزار شده بود برای نخستین بار منتشر می شود.
 

با توجه به پهنای باند اینترنت خود، می توانید این فیلم را با کیفیت های مختلف زیر دریافت نمایید:

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ شهریور ۹۹ ، ۱۹:۳۶
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور

در رونمایی کتاب «از کوفه تا کربلا» مطرح شد؛

بهره گیری از «زبان حال» تصویرگر و «حرف نو» به جای حرف مدرن در تصویرگری اثر

نقد و بررسی کتاب از کربلا تا کوفه

صلواتیان تصویرگر کتاب «از کوفه تا کربلا» معتقد است: همان طوری که ما در متن روضه بحثی به نام «زبان حال» داریم که به نوعی احساسات گوینده را بیان می کند و ممکن است سند تاریخی هم نداشته باشد، باید در تصویر گری هم شاهد این زبان حال باشیم و تصویر گر می بایست احساسات خودش را در تصویر دخالت دهد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، رونمایی از کتاب «از کوفه تا کربلا» روز چهارشنبه ۲۶ شهریور ماه با حضور حامد محقق نویسنده اثر، محمد حسین صلواتیان تصویرگر کتاب و سید علی کاشفی خوانساری نویسنده کودک و نوجوان به صورت مجازی برگزار شد.

حامد محقق نویسنده اثر، در این نشست در خصوص خلاء آثار کودکانه با موضوع روضه خوانی و روضه‌های خانگی برای کودکان و نوجوانان گفت: بسیاری از ما در زمان کودکی در ایام محرم دور هم جمع می شدیم و روضه های خانگی برپا می کردیم و در همین جلسات، یک نفر مداح و یک نفر هم نقش خطیب را ایفا می کرد؛ از همان موقع این احساس وجود داشته که کودکان ما متنی  قابل فهم برای روضه های خانگی و منبرهای کودکانه در اختیار نداشتند و متاسفانه کاری هم در این زمینه برای نوجوانان انجام نشده است. فقط در سال های دهه هشتاد، خانم مرشد زاده در فرهنگسرای شفق چیزی شبیه به کارت های قصه گو درست کردند ـ که البته من خودم آن را ندیدم ـ که آن هم در مورد روضه ها و منبرهایی در رده سنی  نوجوانان بوده است.  

وی با اشاره به متن کتاب خود تصریح کرد: بسیاری از این متن ها در جلسات متعدد و با حضور ناشر و حجت‌الاسلام زائری بازبینی شد و با توجه به اینکه من در مورد تحریف های عاشورا حساس بودم که آن چه در متن می‌آورم صرفا شنیده هایِ بدون سند نباشد، تا به اصل آن مقتل پی نمی بردم از آن استفاده نمی کردم.

 

«از کوفه تا کربلا» تلفیقی از اشعار کهن و معاصر

وی در مورد بهره مندی از اشعار معاصر در کنار اشعار کهن در این کتاب گفت: سعی شده این اشعار، بسیار متناسب با نوجوانان و قابل فهم باشد این درحالی است که استفاده از بعضی از شعرهای معاصر در این کتاب و جابه جایی برخی از اشعار بیشتر برای فهم مخاطب نوجوان بوده که با اجازه شاعران صورت پذیرفته است.

سید علی کاشفی خوانساری، مولف و پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان، در خصوص تاثیر تصویرگری کتاب بر مخاطب گفت: تصویرگری در حوزه کتاب معمولا نقش تکمیل‌کننده و جذب‌کننده برای مخاطب را ایفا می کند اما در حوزه کودک، علاوه بر اینکه بخشی از محتوا را پوشش می‌دهد، ارائه کننده بخشی از حال و هوای داستان در ذهن مخاطب است. این تعامل و عملکرد همزمان متن و تصویر است که معنایی فرامتنی را در ذهن مخاطب ایجاد می کند و جزء ارکان اصلی تصویرگری در حوزه کتاب کودک و نوجوان محسوب می شود.

تداعی سنت های کهن قصه گویی، ممیزه اصلی کتاب است

وی با بیان اینکه در کشور ما برخلاف بسیاری از حوزه های دیگر ادبیات کودک و نوجوان که بیشتر الهام‌گیرنده است اما در تصویرگری دینی دارای پیشینه کهنی است، یادآور شد: خوشبختانه تصویرگرانی که در حوزه کودک و نوجوان کار می کنند با توسل به همان پیشینه فعالیت می کنند  به گونه ای که کارهای امروزه آنان حس و حال تصویرگری سنتی ایران همچون پرده خوانی، نسخ شاهنامه، نسخ حمله حیدری و طومارهای نقالی و شکل های دیگر را تداعی می کند و شاید از اولین کسانی که  در دهه های گذشته و قبل از انقلاب این مسیر را در پیش گرفتند می توان به  آقای علی اکبر صادقی اشاره کرد و بعد از انقلاب هم  بی شک می توان از آقای صلواتیان یاد کرد که خیلی خوب توانستند این فضا را کودکانه و نوجوانانه کنند. حتی ایشان در کتاب های خردسال نیز توانستند این فضا را ایجاد کنند که این امر اتفاق خوبی بشمار می آید و شاید یکی از ممیزه اصلی  این کتاب در تصویرگری  تداعی سنت های کهن ایرانی  باشد.

کاشفی در بخش دیگری از این برنامه اظهار داشت: هنگامی که در مورد دین به مفهوم عام صحبت می کنیم یکی از موضوعاتی که بسیار به آن پرداخته می شود داستان های عاشورایی است. اما متاسفانه این داستان ها به تکرار انجامیده و سطح کیفی آنها افت کرده است.

کاشفی ادامه داد: متن های دینی کهن، متن‌هایی روایی هستند نه برای قرائت کردن بلکه برای قصه گویی. یعنی یک نفر آن قصه را در اختیار داشته و یک عمر آن را بیان می کرده و اتفاقا در هر بار روایت هم، این داستان را کمی تغییر می داده و بی جهت نیست بسیاری از اغراق ها و تحریف هایی که در مورد حادثه عاشورا بیان شده، ناخواسته از فضای قصه گویی وارد شده است و البته مردم هم می دانند که نباید از منظر صحت تاریخی به آن داستان ها نگاه کنند.

استفاده همزمان از دو عنصر «راوی» و «مخاطب دوم شخص»، خلاقیت متن است

وی ادامه داد: در این کتاب دو عنصر وجود دارد که ما را به سنت  نزدیک می کند و ارزش نوآورانه  کتاب را هم افزایش می دهد. یکی عنصر «راوی» است یعنی نویسنده از افعال اول شخص استفاده کرده و دومین عنصر، عنصر «مخاطب دوم شخص» و شنوندگان است. به عبارت دیگر،   تک تک شنوندگان در هر متنی حضور دارند و تعامل با مخاطب یکی از ارکان اصلی در قصه گویی محسوب می شود که در این کتاب وجود دارد. البته جا دارد در چاپ های بعدی متنی بر اساس شیوه های کهن قصه گویان دوره گرد و نقالان مبنی بر دستور العمل مداح، روضه خوان و واعظ به این کتاب افزوده شود. لذا من این کتاب را بسیار ارزشمند می دانم و از نویسنده، تصویرگر و ناشر بابت انتشار این کتاب تشکر میکنم.

آثار غیرداستانی خلا بصیرت و درک مخاطب از حادثه را پر می‌کند

کاشفی خوانساری در خصوص غلبه آثار داستانی و ادبی بر آثار غیرداستانی در کتاب‌های دینی گفت: هیچ کس نمی تواند منکر ارزش شعر و متن زیبای عاشورایی بشود اما این آثار کافی نیستند و آثار غیر داستانی در حوزه عاشورایی برای مخاطب کودک ونوجوان بسیار کم است. از سوی دیگر،   از آنجایی که در این نوع آثار، مخاطب از منظر احساسات، عاطفه و تخیل درگیر می شود و نهایت تاثیری که این نوع کتاب ها در مخاطب می گذارد احساس علاقه مندی نسبت به قهرمان داستان است. ما در این بخش خلا نداریم بلکه خلا اصلی بصیرت و فهم و درکی که مخاطب باید از متن و حادثه بدست بیاورد و اینجاست که کتاب های غیرداستانی در کنار آثار ادبی و داستانی ضرورت بیشتری پیدا می کنند؛ من سعی کردم در این زمینه همواره مشوق باشم.

وی با بیان اینکه احساس پیوند با جهان جامعه بشری موضوع مهمی است که همواره سعی کردم در آثارم به آن بی توجه نباشم گفت: به نظر من، مفهوم امام یک موضوع مخفی و مغفول است. آیا ناراحتی و غصه ما درباره حادثه عاشورای فقط به دلیل کشته شدن امام است؟ اگر این موضوع باشد؛ بارها و بارها در طول تاریخ شاهد شهادت امامان بوده ایم؛ آنچه مهم است درک مفهوم امام در هستی و اتفاقی است که نسبت به امام افتاده است.

«کار نو» با «کار مدرن» فرق دارد

در ادامه این نشست، صلواتیان تصویرگر اثر گفت: ما در دورانی زندگی می کنیم که بسیاری از موضوعات و شئونات زندگی ما تحت تاثیر مدرنیسم قرار گرفته است. این در حالی است که مدرنیسم  یک مکتب اباحی‌گری است که حلال، حرام و مستحب  و مکروه  ندارد و همه چیز را مباح می داند. متاسفانه این امر در هنر ما نفوذ کرده و تصویرگران ما بویژه تصویرگران غیر مذهبی، اصول و حرمت‌ها را در تصویرگری رعایت نمی کنند بطوریکه گاها حتی شاهد آثاری در مورد عاشورا هستیم که تصاویر جسارت آمیز بوده و نشان می داده که  تصویرگر حتی نمی دانسته وقتی که قرار است امام حسین (ع) را در تصویر قرار بدهد باید در کجای تصویر باشد. لذا معتقدم اگر ماجرای اباحی گری در آثار مذهبی ما نفود کند -  که در جاهایی هم نفوذ کرده است - همه چیز بهم می ریزد. البته کار یک تصویرگر پخته این است مواظب  لغزش قلمش بویژه در مباحث  محرم و عاشورا باشد چرا که مردم خیلی از ما جلوترند.

 تصویرگر کتاب از کوفه تا کربلا با اشاره به بحث کارهای مدرن با کارهای نو و تفاوت این دو با همدیگر یادآور شد:  کار نو کردن با کار مدرن کردن، دو مقوله جدا است. مدرن کار کردن یعنی همه مبانی را زیر پا گذاشتن، اما نو کار کردن یعنی حرف های تازه زدن بدون اینکه مبانی و اصول را زیر پا بگذارید. تلاش من این بوده که حرف نویی را بدون اباحه گری بیان کنم.

یادآور می شود، این نشست از طریق پایگاه اطلاع رسانی نهاد، صفحه مجازی کتابخانه‌های عمومی تهران (instagram.com/tehranplir)، صفحه آپارات (aparat.com/tehranpl/live) و پرتال اداره کل به نشانی tehranpl.ir به صورت زنده پخش  شد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ شهریور ۹۹ ، ۱۹:۳۶
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور

29 /6/ 1399

همزمان با روز شعر و ادب فارسی:

آغاز بکار محافل ادبی شهرستان های استان تهران / محفل هم‏زبانان افغان و دفاع مقدس دو محفل ویژه ادبی

آیین افتتاح محافل ادبی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران با حضور مدیر کل کتابخانه های عمومی استان و همراهی شاعران و ادیبان کشور به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، به مناسبت روز شعر و ادب فارسی مراسم آغاز بکار محافل ادبی شهرستانهای استان تهران چهارشنبه ۲۶ شهریور با حضور  محمدهادی ناصری طاهری مدیرکل کتابخانه های عمومی استان تهران، سکینه خاتون مهدیان پور سرپرست معاونت امور کتابخانه‌ها و همکاری‌های کتابخانه‌های عمومی تهران، نغمه مستشار نظامی دبیر محافل ادبی کتابخانه‌های عمومی، اعضای شورای کانون ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به صورت مجازی  برگزار شد.

شعر، رسانه ای فراگیر در انتقال معانی است
محمدهادی ناصری طاهری، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان تهران گفت: توجه به ظرفیت شعر به جهت انتقال نکته مهمی است؛ بعضی از مفاهیم برای نسل جدید نیاز به باز تعریف دارد برخی هم که جدیدا با آن روبرو می شویم و مطابق نیازهای روز جامعه است. برای انتقال به نسل امروز و یادآوری آن به آحاد جامعه به یک رسانه فراگیر و اثرگذار نیاز دارد که بهترین رسانه، «رسانه شعر» است. این رسانه آمیخته به هنر است؛ بنابراین استفاده از این ظرفیت قطعا یک فرصت خواهد بود.


تشکیل محافل ادبی از اولویت های کتابخانه هاست
وی افزود: در مجموعه کتابخانه های عمومی وقتی گفته می شود حرکت کتابخانه ها به سمت فرهنگی و اجتماعی شدن کتابخانه ها است قطعا یکی از اولویت ها تشکیل محافل ادبی است که با تدبیر دبیرکل محترم از سال گذشته این اتفاق رقم خورد و اولین محفل ادبی در استان تهران با عنوان محفل ادبی فیض در سال ۹۸ راه اندازی شد. از ۲۷ آذرماه تا به امروز با وجود اینکه شرایط مختلف و متفاوتی را پیش رو داشتیم و از آنها گذر کردیم، اما محفل ادبی فیض از ابتدا بدون وقفه کار خود را آغاز کرد و راه خود را ادامه دارد حتی در محدودیت های کرونایی با استفاده از ظرفیت فضای مجازی این ارتباط حفظ شد و تا امروز بدون هیچ تعطیلی به کار خود ادامه داده است.
ناصری تصریح کرد: پیوسته بودن یک جریان و اقدام فرهنگی، ضامن بقاء، توسعه و بهبود آن است و امیدواریم از امروز محافل ادبی با نظم و پیوستگی بیشتری به فعالیت‌های خود ادامه دهند.

توزیع عادلانه برنامه های فرهنگی امری ضروری است
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان تهران توزیع عادلانه برنامه ها در سطح استان را امری مهم عنوان کرد و گفت: درخصوص محافل ادبی نکته اول برنامه ریزی و پیگیری است که به همت کارشناس محترم فرهنگی استان و معاونت امور کتابخانه‌ها این امر به خوبی انجام خواهد شد. نکته دوم توزیع برنامه های خوب و با کیفیت در سطح شهرستان های استان است. در گذشته شاهد بودیم برنامه های خوب و باکیفیت با حضور اساتید و ادبا فقط در کتابخانه های عمومی شهر تهران متمرکز بود اما اکنون به گونه ای برنامه ریزی شده که برنامه های متنوع و با کیفیت در تمامی شهرستان های استان برای عموم مردم برگزار شود. البته این نکته در دهه فجر سال ۹۸ با پیگیری و تدبیر همکاران در استان تهران، در سه شهرستان محافل شعر برگزار شد و اساتید و شاعران برجسته که امروز هم خدمت شان هستیم قبول زحمت کردند در این محافل شرکت کردند که بازخوردهای خوبی نیز داشت.


تشکیل محافل  ادبی فرصتی مغتنم جهت استعدادیابی است
ناصری تشکیل محافل ادبی را فرصتی خوب برای استعدادیابی جوانان عنوان کرد و گفت: در مجموعه استان تهران بی شک این استعدادها کم نخواهد بود. لذا زمانی که محافل ادبی به سمت استعدادیابی این سرمایه ها  و حفظ آنها پیش روند،  ظرفیت و سرمایه ها شناخته شده و می توان برای آن برنامه ریزی کرد.
وی حضور اساتید و شاعران مطرح در محافل ادبی استان تهران را فرصت مغتنمی برای استعدادیابی جوانان دانست و خطاب به روسای ادارات گفت:  در مرحله اول اطلاع رسانی مناسب و در مرحله بعد ورود افراد به این محافل با هدایت و نظارت اساتید، سبب استعداد یابی خوب در سطح استان می شود. این ارتباطات باید حفظ شود و هدایت این جوانان با نظارت اساتید به سرانجام خوبی خواهد رسید.


راه اندازی محافل ادبی در شهرستان ها در راستای عدالت فرهنگی است
سکینه خاتون مهدیان پور سرپرست معاونت اداره کل کتابخانه‌های عمومی تهران ضمن عرض تسلیت ایام محرم و گرامیداشت روز شعر و ادب فارسی گفت: محافل ادبی از کارهای ویژه ای است که از سوی معاونت توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد برنامه ریزی شد و اولین محفل ادبی در تهران برگزار شد. ما باید از ظرفیت این محافل در شهرستان ها نیز استفاده کنیم و تمام تلاش مان را در جهت توزیع عادلانه و برقراری عدالت فرهنگی در استان انجام دهیم. برای رسیدن به این هدف برنامه ریزی لازم جهت راه اندازی این محافل در تمام شهرستان‌ها انجام شد و امروز شاهد آغاز بکار آنها هستیم.
مهدیان پور محافل ادبی را  ظرفیت بزرگی در جهت انتقال تجربیات بزرگان شعر و ادب به نسل جوان دانست و افزود: در مدرسه تابستانی دانایی دو کارگاه داستان نویسی و داستانک نویسی در جهت پیشبرد اهداف محافل ادبی برگزار شد.


از ظرفیت کانون‌های ادبی در بکارگیری فعالان ادبی در برنامه‌های کتابخانه‌ها استفاده خواهد شد
در این نشست نغمه مستشار نظام دبیر محافل ادبی کشور با اعلام آغاز به کار ۱۴ محفل ادبی در شهرستان های استان و ۷ محفل ادبی در کتابخانه های شهر تهران گفت: محفل ادبی فیض به میزبانی کتابخانه عمومی پارک شهر و محفل ادبی ارغوان در کتابخانه عمومی ارغوان فعالیت خود را پیش از این آغاز کرده و به اجرای برنامه های متنوع در معرفی و بررسی آثار شاعران پرداخته اند.
وی افزود: نظر به توجه ویژه مقام معظم رهبری به شعر و ادبیات پارسی و تاکید ایشان بر تقویت جریان های سالم و اصیل ادبی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصمیم به برگزاری محافل ادبی در سطح کتابخانه های عمومی گرفته است. این محافل ادبی شامل جلسات معرفی، رونمایی، نقد کتاب های ادبی، شعر خوانی، و برگزاری کارگاه های شعر و داستان خواهند بود و تلاش می کند  با برگزاری جلسات مرتبط علاوه بر ارتقای سطح مطالعه عمومی، در راستای آفرینش و تولید آثار ادبی فاخر در کتابخانه های عمومی کشور گام های موثری بردارد.
مستشار نظامی برگزاری همایش‌ها، نشست‌ها و محافل ادبی، تولید محتوا در زمینه ادبیات متعهد، آیینی و حوزه‌های حائز اهمیت، استفاده از ظرفیت کانون‌های ادبی جهت ساماندهی، ارتقا و حمایت از بکارگیری فعالان ادبی در برنامه‌های کتابخانه‌ها، تشکیل بانک اطلاعاتی اعضای محفل ادبی (اعضاء ویژه و عادی)، برگزاری مسابقات ادبی مختلف و مشاعره، برگزاری دوره های آموزشی و کارگاهی ادبی، بهره گیری مناسب از فضای مجازی جهت توسعه کمّی و کیفی فعالیت‌های محفل ادبی و همکاری در تولید و نشر برنامه‌های کانون ادبی را ازجمله روش های اجرایی این محافل عنوان کرد.
 

در ادامه این نشست مصطفی محدثی خراسانی دبیر محفل ادبی کتابخانه حضرت فاطمه(س)، علی داوودی دبیر محفل ادبی کتابخانه حضرت ولی عصر(عج)، حامد محقق دبیر محفل ادبی شهرستان بهارستان صحبت‌هایی را پیرامون محافل ادبی مطرح کردند.
همچنین در این نشست محفل اعضای افغانستانی عضو کتابخانه های عمومی استان تهران، با رویکرد حمایت از استعدادهای ادبی هم زبانان افغان و نیز محفل ادبی دفاع مقدس به دبیری کاظم رستمی آغاز به کار کردند.

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ شهریور ۹۹ ، ۲۳:۵۹
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور

نشست پایانی سوگواره مجازی «ده شب، ده محفل» برگزار شد؛

مرثیه سرایی و تعامل فرهنگی شاعران مطرح سراسر کشور در نخستین هم افزایی مجازی

محفل ادبی

پس از برگزاری ۹ شب از سوگواره مجازی «ده شب، ده محفل» با مشارکت محافل ادبی استان‌های مختلف کشور، دهمین و آخرین نشست از این برنامه با حضور دبیران استانی محافل ادبی و شاعران مطرح کشور برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، دهمین شب از سوگواره مجازی «ده شب، ده محفل» دوشنبه ۱۰ شهریور با حضور نغمه مستشار نظامی، مصطفی محدثی خراسانی، علی محمد مودب، سارا جلوداریان، سید وحید سمنانی، مرضیه فرمانی، عالیه محرابی، حسن پاکزاد، عباس احمدی و کلیه دبیران محافل ادبی و کارشناسان فرهنگی در استان‌ها و همچنین بهترین شاعران این سوگواره به انتخاب شورای ادبی نهاد، از طریق اسکای روم برگزار و به صورت زنده پخش شد.

مصطفی محدثی خراسانی در این برنامه ضمن تشریح ویژگی های شعر آیینی و همچنین ظرفیت های فضای مجازی جهت تعاملات فرهنگی گفت: پیش از برگزاری این سوگواره مجازی تا این حد به ظرفیت های فضای مجازی پی نبرده بودم و با برگزاری این برنامه‌ متوجه شدم گستره وسیعی از خدمات و برنامه‌های فرهنگی می‌تواند از این طریق به جامعه ارائه شود؛ به خصوص در عرصه شعر و ادب و فرهنگ و تحقق عدالت فرهنگی و اجتماعی در کشور؛ چرا که در این سوگواره مجازی بسیاری از استان‌ها برای اولین بار وارد چنین فضایی می‌شدند.

نغمه مستشار نظامی در ادامه این برنامه با اشاره به روند برگزاری سوگواره مجازی «ده شب، ده محفل» گفت: جلسات مختلف این سوگواره مجازی در قالب نشست‌های عصر شعر، هر روز با مشارکت سه استان برگزار شد که طی آن دبیران محافل استان‌های میزبان، به همراه شاعران سرشناس و جوان از هر استان، به خوانش اشعار محلی به گویش ها و زبان های مختلف پرداختند. همچنین معرفی آداب و رسوم محرم در استان‌های مختلف که با پخش ویدیوهای مختلف در این محافل مجازی صورت گرفت از دیگر برنامه محافل در این شب‌ها بود.

وی افزود: این نخستین باری بود که چنین همایش سراسری با حضور شاعران مطرح کشور با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی توسط محافل ادبی استان‌ها و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برگزار شده است که به طور کلی به عنوان نخستین هم افزایی مجازی، شاهد همراهی خوب همه استان ها بودیم. این محفل مجازی به برکت نام امام حسین(ع) با یک مرثیه‌سرایی سراسری باعث تعامل فرهنگی ویژه‌ای بین شاعران سراسر کشور شد.

مستشار نظامی تأکید کرد: هدف ما از برگزاری این سوگواره تحقق حمایت از جریان اصیل شعری در کشور بوده است، چراکه شعر آیینی هم نحله ای از همین جریان اصیل شعری است که متعهد به ارزش‌هایی چون آزادگی و دفاع از حق و عدالت است که جلوه بسیار زیبایی از آن در این برنامه و اشعار خوانده شده، ارائه شد. همچنین می‌توانیم اشعار ارائه شده در این ۱۰ شب سوگواره مجازی را به صورت مجموعه شعر تدوین و منتشر کنیم.

ادامه این برنامه با شعرخوانی شاعران مطرح حاضر و همچنین شاعران منتخب از استان‌های مختلف همراه بود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۳ شهریور ۹۹ ، ۰۷:۲۸
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور

10 /6/ 1399

به همت محفل ادبی فیض؛

«ده شب ده محفل» در عصر عاشورا، سوگوار عزای شهادت سید‌الشهداء شد

سوگواره مجازی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در نهمین روز، به میزبانی محفل ادبی فیض اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران و با شعرخوانی جمعی از شعرای آیینی پایتخت، بصورت وب‌کنفرانس برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، سوگواره «ده شب ده محفل» در نهمین روز، به میزبانی محفل ادبی فیض اداره کل کتابخانه های عمومی تهران با حضور سکینه خاتون مهدیان پور،   معاون امور کتابخانه ها و همکاری ها اداره کل کتابخانه های عمومی استان؛ نغمه مستشار نظامی، دبیر شورای ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور قاسم صرافان، نفیسه سادات موسوی، میلاد عرفانپور و فاطمه نانی زاده از شعرای آیینی پایتخت، بصورت وب‌کنفرانس برگزار شد.


در ابتدای این نشست نغمه مستشار نظامی به معرفی  محفل ادبی فیض پرداخت وگفت: محفل ادبی فیض اواخر آذر ماه سال گذشته طی مراسمی با حضور شاعران برجسته کشور و مسئولین آغاز بکار کرد و جلسات آن در کتابخانه مرکزی پارکشهر برگزار می‌شد.
وی افزود: با شیوع کرونا، از ابتدای فروردین ماه این جلسات دوشنبه هر هفته در فضای مجازی و از طریق سامانه آموزش آنلاین برگزار شد و این محفل میزبان ادیبان و شاعران صاحب نام و فارسی زبانان سایر کشورهای جهان بود.
سپس سکینه مهدیان پور معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران ضمن عرض تسلیت ایام سوگواری اباعبدالله گفت: با برنامه‌ریزی انجام شده در اداره کل امور فرهنگی نهاد، برنامه «ده شب ده محفل» در حال برگزاری است که در نهمین شب آن استان تهران میزبان شاعران فرهیخته استان شده است.
وی در ادامه به معرفی کتاب «حسین(ع) از زبان حسین(ع)» پرداخت و گفت: ما از هر فرصتی برای ترویج کتاب و کتابخوانی استفاده میکنیم و این نشست نیز یکی از همان فرصت هاست. کتاب «حسین(ع) از زبان حسین(ع)» نوشته حجت الاسلام والمسلمین محمد محمدیان است که سال گذشته به چاپ رسید و آیین رونمایی آن نیز در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.


وی افزود:این کتاب از ولادت سالار شهیدان امام حسین(ع) تا شهادت را از زبان حضرت و پس از شهادتش از زمان اسارت کاروان تا بازگشت به کربلا و سپس مدینه را از زبان حضرت زینب(س) روایت می‌کند. قلم روان و جذاب نویسنده و همچنین ارجاعات همه مطالب به کتاب‌های معتبر و منابع تاریخی، از ویژگی‌های این کتاب است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ شهریور ۹۹ ، ۱۳:۴۲
دبیر محافل ادبی نهاد کتابخانه های عمومی کشور